Jagnje - © Pixabay

Jagnjad po rođenju iziskuju posebnu vrstu nege i zbog toga je ishrana jagnjadi od velikog značaja. Za ishranu jagnjadi može se koristiti kozije mleko ili zamena koja se rastvara u vodi.

Ishrana jagnjadi nakon jagnjenja

Najkasnije dva sata po jagnjenju, jagnje bi trebalo da dobije prvo mleko, odnosno kolostrum. Kolostrum pomaže čišćenju creva i pruža jagnjetu otpornost i zaštitu od bolesti. Pored toga sadrži hranljive materije koje se troše za razvoj i zagrevanje organizma jagnjeta.

Tokom prvih 18 sati neophodno je jagnjad hraniti 4 do 5 puta dnevno, ukoliko ne mogu da mleko dobiju od svoje majke. Mlečnost ovaca se razlikuje od vrste do vrste. Kod nedovoljno hranjenih ovaca kolostrum se uopšte ne luči, pa je važno ranije obezbediti kolostrum. Kolostrum se može čuvati zaleđen u zamrzivaču godinu dana.

Zamena za mleko

Za ishranu jagnjadi može se koristiti i kozji kolostrum kao adekvatna zamena. U prvim danima života mleko je nezamenjiva hrana, ali se mogu othranjivati i zamenama za mleko. Odnos zamene za mleko i vode je 1:4, a po jednom jagnjetu je predviđeno 8kg zamene za mleko.

Malo jagnje - © Pixabay

Privikavanje na kabastu hranu

Jagnjad intenzivno rastu u prva dva meseca života, a već u prvih 14 dana udvostruče telesnu masu, zbog čega je od velike važnosti prilagoditi ishranu karakteristikama podmlatka. U prvim danima konzumiranje suve hrane je malo u početku je 5-10g na dan, a već pri uzrastu od 2-3 meseca može da bude 200-300 g po danu.

Kasnije prihranjivanje se vrši početnim smešama ili samo usitnjenim zrnevljem žitarica uz kvalitetno seno koje se daje po volji. Već od drugog meseca u ishrani jagnjadi se može uvesti kvalitetna silaža, zatim postepeno privikavanje na zelena hraniva kako bi se pripremili da već sa 90 dana pređu u potpunosti na ishranu bez mleka.

shrana jagnjadi do 6 meseci starosti

Do prvih šest meseci starosti jagnjad je najbolje držati na pašnjacima najboljeg kvaliteta. Za ishranu jagnjadi u periodu vegetacije potrebno je obezbediti pašu računajući 3kg zelene mase po grlu. Kvalitetni pašnjaci podrazumevaju učešće leguminoza od 25 do 30%. Uz to se prihranjuju i sa koncentratovanim smešama koje podmiruju potrebe u hranljivim materijama za određeni dnevni prirast.

Jagnjad - © Pixabay

Ishrana šilježadi

Za ishranu šilježadi, odnosno podmlatka za priplod, u letnjem periodu potrebno je obezbediti 4kg zelene mase po grlu, kvalitetno seno 0,5kg, silažu 2 kg i smešu koncentarata 100-300g u zavisnosti od kvaliteta kabastih hraniva. U zimskom periodu potrebno je obezbediti najkvalitetnije seno, u toku vegetacije držati ih na ispaši na najboljim pašnjacima i adekvatne količine koncentrata.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: Dipl.inž. stočarstva Zumreta Trtovac PSSS Novi Pazar