Za jedan kilogram stočne hrane potrebno je oko tri do četiri litre vode, kaže Agnes Tengovandu - Tjindo, poljoprivrednica koja je zbog suše ječam počela da uzgaja hidroponski.

U Južnoj Africi, tačnije Zapadnoj Namibiji suša je toliko jaka da se poljoprivrednica Agnes Tengovandu-Tjindo iz malog sela Otjozondjou brinula da njene životinje neće preživeti.

"Izgubila sam veliki broj stoke, ostalo mi je samo nekoliko goveda i koza", rekla je UN-ovoj agenciji za hranu i poljoprivredu (FAO), koja na tom području provodi projekt hidroponskog uzgoja ječma kao stočne hrane. 

Tokom poslednjih nekoliko godina to se područje oporavlja od jedne od najtežih suša u novijoj istoriji. Zbog takvih uslova tamošnji poljoprivrednici nisu mogli da proizvedu dovoljno hrane kako bi namirili sebe i svoju stoku.

Kupovina krmiva bila im je preskupa pa su bili prisiljeni da nađu alternativu. Pokrenut je projekt koji je uveo hidroponiku, a uz malo vode, bez zemljišta i supstrata ubrzo je počeo da niče ječam. Seme su prvo umočili, a nakon što je proklijalo, premešteno je u hidropone.

Ove se biljke zalivaju svakih sedam dana, a dobijeni zeleni izdanci se beru i njime hrani stoka. Ova metoda, kažu, ima brojne prednosti, a najvažnija je brzina rasta. Potrebno je samo nedelju dana da usev naraste i postane krmivo u poređenju sa nekoliko nedelja kod uobičajene proizvodnje. Takođe, ne troši se gorivo, a sve što je potrebno je malo vode i hraniva, što se čini pogodnim za uzgoj u sušnim vremenima.

Za kilogram hrane treba tri do četiri litre vode

Ovakav uzoj prepoznala je i lokalno udruženje poljoprivrednika pa je Agnes postala jedna od preko 3.000 farmera koji su prošli obuku o procesu proizvodnje ove vrste krmiva.

Projektom je uspostavljeno 79 sistema za uzgoj u sedam regija te zemlje. Stručnjaci iz FAO-a te Namibijskog nacionalnog sindikata poljoprivrednika obučavali su osoblje Ministarstva poljoprivrede koji su znanje preneli farmerima učesnicima, a oni opet svojoj zajednici.

Tako je Agnes postala koordinatorka programa na svom području.

"Proizvodnji ovakvog ječma treba otprilike šest do sedam dana, a za jedan kilogram potrebno je oko tri do četiri litre vode", pojasnila je.

"Stvorili smo sistem koji obezbeđuje ne samo da svako domaćinstvo dobije stočnu hranu, već omogućuje ljudima da se uključe u proces njene proizvodnje", tvrdi ona pa zaključuje: "Čak i ako se kiša vrati, mi ćemo i dalje nastaviti da uzgajamo i na ovaj način jer su klimatske promene neporeciva stvarnost, suša može nastupiti u bilo kom trenutku."

Projekat je započeo 2020. godine, a do sada je od njega imalo koristi oko 3.350 domaćinstava.

"Sada smo u stanju da nahranimo stoku i spasimo je od umiranja", kazala je Ana Isaks, vlasnica male farme u Južnoj Namibiji koja je takođe uključena u program.

Tokom projekta stoka je vakcinisana protiv različitih bolesti i lečena od različitih parazita. 

Foto: Servis Flickr licenca C