Svinje

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rešenjem je proglasila zaraženim područje mesta Globoder koje pripada opštini Kruševac, kao i trstenička mesta Stopanja i Bresno polje nakon dijagnostikovanja afričke kuge svinja na jednom poljoprivrednom gazdinstvu koje se nalazi u naselju Globoder.

Odeljenje republičke veterinarske inspekcije u Kruševcu je potvrdilo dijagnostikovanje ovog virusa i trenutno se vrši popis gazdinstava na kojima se uzgajaju ove životinje, a zabranjen je njihov prevoz i premeštanje u navedenim zaraženim područjima.

Uzgajivači svinja koji primete promene zdravstvenog stanja ovih životinja iste moraju da prijave nadležnoj veterinarskoj stanici ili veterinarskoj inspekciji na telefon: 037-444-996.

Na sajtu Uprave za veterinu navedeni su simptomi na osnovu kojih je moguće prepoznati ovu opasnu, zaraznu bolest kod svinja i oni uključuju gubitak apetita, iznenadno uginuće jedne ili više svinja, povišenu telesnu temperaturu do 42 stepena, krvav proliv, kašljanje i povraćanje, otežano disanje, nesigurnost u hodu, krvarenja najćešče po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa.

Sredinom februara je zabeležen slučaj afričke kuge svinja i u selu Gnjilan koje pripada opštini Pirot.