U nizu pimamljivih gurmanskih ponuda iz Srbije, u poslednjih par godina, leskovački domaći specijaliteti zauzimaju značajno mesto na trpezama većine sladokusaca širom Evrope. Zahvaljujući velikoj aktivnosti leskovačke Regionalne privredne komore i njenom predsedniku mr Goranu Joviću, Leskovčani su „uknjižili“ i svoj treći brend. Pored „Leskovačkog roštilj mesa“, “Leskovačkog domaćeg ajvara“, „Domaća leskovačka sprža“ zauzima vodeće mesto na tržištu gotovih proizvoda od koje danas leskovački klaničari mnogo očekuju.

Rešenjem broj 15833, nadležnog zavoda, i upisom u jedinstveni registar pod brojem 77  o registraciji Geografskog porekla robe, leskovačko udruženje gradjana „Leskovačka domaća sprža“ realizovalo je odavno zacrtani projekat regionalnog razvoja mesno-prerađivačke i klaničarske industrije na jugu Srbije. Na ovom projektu svoj puni stručni doprinos dali su stručnjaci profesor dr Miodrag Lazić, dr Snežana Ilić-Stanković i diplomirani  inženjer Vladimir Bojović, koordinator Stručne poljoprivredne službe Regionalne priuvredne komore u Leskovcu i sekretar Regionalnog zadružnog saveza.

Regionalna privredna komora za Jablanički i Pčinjski upravni okrug iz Leskovca svojim aktivnostima pokriva ekonomski regionalni ravoj 14 opština iz oba okruga.

„Upisom „Domaće sprže“ u Robnu marku posebne vrednosti kod nadležne agencije, stekli smo preduslove za dalji razvoj stočarstva i klaničarske industrije na jugu Srbije. Zahtev za međunarodno registrovanje  оvе oznake geografskog porekla kod Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u Ženevi je pristigao odmah nakon domaćeg brendiranja. Ovim registrovanjem bi naš autohtoni proizvod postao lako prepoznatljiv  na mnogim gastronomskim menijima širom Evrope“, rečeno nam je prilikom prijema pomenutog rešenja o brendiranju, u Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu.

Ova komora je pre par godina upisala u svoje registre i „Leskovačko udruženje – Domaća sprža“, sačinjeno od par desetina mesra i klaničara sa područja Jablaničkog upravnog okruga.

Kako nastaje „Domaća sprža“?

„Domaća sprža“ je specifičan mesni delikates, sačinjena od visoko kvalitetnog ručno sečenog mesa i masnog tkiva od domaće svinje, odgojene i hranjene  zdravom hranom bez ikavih mera u zaštiti bilja… Sprža je sačinjena od termički obrađenog mesa polutki zrelih domaćih belih svinja, prosečne težine od 130 do 250 kilograma.

Obično se stavlja meso svinja Lanrasa, Jorkšira, Moravke i Mangulice, gajenih u slobodnoj ispaši i uhranjenih žirom u selima na obodima planine Kukavica i Babička Gora. Meso je vrhunskog kvaliteta prve ekstra klase, a sprža od njega ima zlatkasto – smeđu boju upržena dva sata nakon ukuvavanja od 5 do 6 sati uz stalno mešanje drvenom varjačom, i uz  dodavanje izvorske vode od oko 10 odsto od ukupne mesne mase u kazanu, najčešće zapremine od 50 do 200 litara.

Pakuje se za domaće i ino tržište u lepoj pvc-ambalaži u težini od 50 do 2000 grama, po povoljnim cenama od oko 200 dinara pa naviše u zavisnosti od težine pakovanja… Kako nezvanično saznajemo za leskovačku „Domaću spržu“ najveće konzumno interesovanje do sada iskazali su gurmani, kupci iz Italije i Francuske, a od zemalja iz bivše SFRJ kupci iz Slovenije.